RITMISCHE MASSAGE

Ritmische massage berust op de inzichten die komen vanuit de antroposofie. We hebben niet alleen een lichaam waar we in de genezing rekening mee moeten houden, maar ook een ziel of anders gezegd een karakter en een eigen wil. Ook deze delen van ons wezen besturen het fysieke lichaam. Onze wil en ons fysieke lichaam moeten goed met elkaar samenwerken. Als deze samenwerking niet goed verloopt kunnen er klachten optreden.


Techniek
Met ritmische massage kunnen we zorgen dat ons besturingssysteem goed verbonden is met ons fysieke lichaam. Bepaalde ritmes worden dan weer hersteld in het lichaam. Zo is er een ritme tussen de ademhaling en het aantal hartslagen. Ook andere organen hebben een eigen ritme. Hieraan is het woord ritmische massage ontleend.


Kinderen

Een voorbeeld is het bedplassen bij kinderen. Soms kan het zindelijk worden, vooral in de nacht, erg lang duren. In zo’n geval is het zielenlichaam nog niet goed verbonden met het fysieke deel, de blaasregio; de volle blaas wordt nog niet goed gevoeld waardoor de signalen niet tijdig bij de hersenen aankomen. Eenvoudig gezegd: als je er niet bent kun je het ook niet voelen. Door een ritmische massage van hoofd richting voeten te geven, kan het zielenlichaam weer bezit nemen van het fysieke lichaam.


Ook bij volwassenen komt het vaker voor dat de verbinding tussen het zielenlichaam en het fysieke lichaam soms nog heel zwak is. Dit kan zich ook uiten in koude voeten, druk zijn (zelfs ADHD-klachten), buikklachten en een moeilijke spijsvertering. Een enorme vermoeidheid of weerstandsdaling kan ontstaan. Aanhoudende verkoudheden zijn dan het gevolg.


Toepassing/ klachten
Behandelbare klachten:

  • Verkoudheden
  • Buikpijnen
  • Koude voeten/ wintertenen
  • Bedplassen
  • Hoofdpijnen
  • Migraine
  • Diarree